Snurrigt
Köp biljett

Snurrigt

Plan1,Fysik,Mekanik,Kraft & Rörelse
Snurra igång hjulet och håll koll på den målade spiralen på cylindern. Åt vilka håll roterar hjulet och cylindern? Kan du påverka riktningen de snurrar?

Sätt snurr på hjulet. Sätt hjulets handtag på kroken och släpp det. Titta på cylindern som är målad som en spiral. Med hjälp av den målade spiralen ser du lättare åt vilket håll cylindern roterar. Hur kan du få cylindern att snurra åt andra hållet?

När du sätter ett snurrande hjul på kroken överförs kraften från hjulets rotation till en rotation av cylindern med den målade spiralen på sig. Testa att sätta hjulet på vardera sidan om kroken. Vad ser du? Testa att ändra åt vilket håll hjulet snurrar när du sätter hjulet på de olika sidorna. Vad ser du?

Naturen har finurliga sätt att hantera krafter på ett sätt som kanske inte alltid känns självklara eller intuitiva. Ett sådant område inom fysiken är gyrokrafter.

Gyrohjulet eller gyroskopet är ett hjul som roterar på en axel. Denna enkla mekanism kan uppföra sig på de mest oväntade sätt. När hjulet är stilla verkar den inte ha några speciella egenskaper. Om du sätter fast hjulets handtag på kroken i det här experimentet kommer det att falla rätt ner. Om du ställer hjulet i framgaffeln på experimentet Balansera hjulet kommer det falla åt sidan. Ett stillastående hjul kan inte trotsa tyngdlagen men om hjulet snurras igång ändras allt!

När du snurrar igång cykelhjulet får det andra, spännande, egenskaper. Ett hjul som snurrar runt sin egen axel skapas något som kallas för ett rörelsemängdsmoment. Rörelsemängdsmomentets egenskaper beror på rotationshastigheten, hjulets massa och hur massan är fördelad. I till exempel ett cykelhjul finns en större del av massan längst kanten av hjulet. Därför får det ett stort rörelsemängdsmoment. När hjulet har snurrats igång kommer det effektivt att kämpa emot alla försök att ändra rotationsaxelns riktning, något du upplever när du utforskar gyroexperimenten. När cykelhjulet så småningom stannar av tappar det sina gyroegenskaper.

Gyroskopet används bland annat till att stabilisera och navigera fartyg, flygplan, rymdskepp och andra farkoster som självkörande bilar. En smartphone har också ett inbyggt gyroskop för att kunna hålla reda på om telefonen står upp eller ligger ner. Inom sjukvården använder sig en magnetresonanskamera (MR) av den roterande rörelsen i din kropps atomer för att kunna skapa bilder av kroppens organ.

Vill du experimentera mer med gyrokrafter kan du göra det med hjälp av en jojo, frisbee och olika typer av snurror.

Våra samarbets­partners