Hjulet
Köp biljett

Hjulet

Plan1,Fysik,Mekanik,Teknik,Kraft & Rörelse
Hjulet är en av människans första uppfinningar. Det hjälper oss att transportera saker med mindre mängd kraft. Prova genom att flytta på stenen!

Hjulet gör att det inte behövs så mycket kraft för att föra något framåt. Det beror på att det bara är en liten del av hjulet som står på marken och som bromsas av friktionen. Hjul är en av människans första uppfinningar och ett av de tidigaste sätten att använda hjulet var en drejskiva. Du kan utforska drejskivan i vårt experiment Sanddrejaren.

Hjul finns på väldigt många ställen och de kan se olika ut. Cyklar, bilar, tåg, klockor, hårddiskar, fläktar och svarvar är bara några ställen där det finns hjul.

Hjulet är en av de fem enkla maskinerna: lutande planet, skruven, kilen, hävstången och hjulet. Ibland räknas även blocket och taljan som en enkel maskin. De enkla maskinerna har fått sitt samlingsnamn eftersom de bara kräver en enkel kraft för att utföra ett mekaniskt arbete. Alla enkla maskiner arbetar efter mekanikens gyllene regel: Det du vinner i kraft förlorar du i väg. Och tvärt om.

De enkla maskinerna är förmodligen några av de tidigaste uppfinningar som människan använt sig av. Den första person som dokumenterat studerade de enkla maskinerna var Arkimedes (287 f.Kr. – 212 f.Kr).

Våra samarbets­partners