Köp biljett
En person provar experimentet Skruven

Skruven

Prova att lyfta stenarna med hjälp av skruven och pinnen. Vilken tog längst tid? Och vilken krävde mest kraft?

Skruvar håller ihop det mesta i vår vardag. Gångjärnen i dörren sitter fast med skruvar, eltandborsten är ihopskruvad och i stora byggnader, som till exempel broar, finns det ofta bultar som håller ihop dem. Tittar du noga på skruven kan du se att den är som ett lutande plan som går runt i spiral. Det spiralformade mönstret kallas för gänga.

Om du jämför hur mycket kraft det går åt för att spika och skruva så känner du kanske att det är lättare att skruva i en skruv trots att det tar längre tid? Det du vinner i kraft förlorar du i väg.

Skruven är en av de fem enkla maskinerna: lutande planet, skruven, kilen, hävstången och hjulet. Ibland räknas även blocket och taljan som en enkel maskin. De enkla maskinerna har fått sitt samlingsnamn eftersom de bara kräver en enkel kraft för att utföra ett mekaniskt arbete. Alla enkla maskiner arbetar efter mekanikens gyllene regel: Det du vinner i kraft förlorar du i väg. Och tvärtom.

De enkla maskinerna är förmodligen några av de tidigaste uppfinningar som människan använt sig av. Den första person som dokumenterat studerade de enkla maskinerna var Arkimedes (287 f.Kr.–212 f.Kr).

Illustration av experimentet Skruven

Våra samarbets­partner