Matsmält­ningen
Köp

Matsmält­ningen

Plan4,Matspjälkningen,Människokroppen,CellSkapt
Matsmältningssystemet består av lever, bukspottkörtel, gallblåsa och mag-tarmkanal, mun, matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm, ändtarm och analöppning.

Matsmältningssystemet består av lever (1), bukspottkörtel (2), gallblåsa (3) och mag-tarmkanal, mun (4), matstrupe (5), magsäck (6), tunntarm (7), tjocktarm (8), ändtarm (9) och analöppning (10).

Matsmältningsprocessen börjar så snart du börjar tugga. När saliv tillsätts bryts maten ned i bitar små nog att fortsätta ner i matstrupen. I magsäcken blandas maten med vätska och magsafter innan allt långsamt går vidare in i tunntarmen. Vätskor från bukspottkörteln, levern och tunntarmen blandas sedan med maten när den passerar på sin väg mot tjocktarmen. I tunntarmen absorberas merparten av näringsämnena. Nu är det dags för tjocktarmen att avsluta jobbet, att ta bort överflödigt vatten och skapa avföring som ändtarmen kan ta emot och smidigt och bekvämt kan stöta ut.

Under matsmältningsprocessen absorberar kroppen olika näringsämnen i maten.

Kolhydraterna eller stärkelse och socker, börjar brytas ner redan i munnen av matsmältningsenzymerna i saliven. Kolhydraterna förvandlas till glykos, och tas upp i tunntarmen. Kolhydrater ger kroppen energi.

Proteinerna börjar brytas ner i magsäcken, för att i tunntarmen omvandlas till aminosyror och tas upp av kroppen. Proteinerna fungerar som kroppens byggstenar. De bygger upp och reparerar kroppens celler, vävnader och muskelmassa. Men de hjälper också till att bygga upp hormoner, enzymer och antikroppar. Protein består av 20 olika aminosyror. Åtta av dessa kan kroppen inte själv bilda, utan de måste tillföras via maten.  Dessa kallas livsnödvändiga eller essentiella aminosyror.

Fetter börjar brytas ner i magsäcken av magsafterna som produceras i levern tillsammans galla från gallblåsan. Det sker långt ner i magsäcken, nästan nere i tolvfingertarmen. Matsmältningsenzymerna i tarmarna bryter ner fettet ytterligare i fettsyror och kolesterol. Kolesterolet är ett protein som hjälper till att transportera fettet ut i blodet. Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Fetter behövs också för att bygga upp och reparera cellerna i kroppen, samt för att immunförsvaret, blodtrycket och blodets levringsförmåga ska fungera.

Vitaminerna absorberas i tunntarmen. Därifrån transporteras de till levern eller så lagras de i kroppen olika vävnader.

Här följer en lista över olika vitaminer och vilken del av kroppen som mest behöver den för att kroppen ska fungera;

Vitamin A- Ögon och slemhinnor
Vitamin B 1 – Ämnesomsättning och nerver
Vitamin B 2-  Ämnesomsättning
Vitamin B 3-  Ämnesomsättning, hud och nerver
Vitamin B 5-  Ämnesomsättning
Vitamin B 6-  Nerver och blod
Vitamin B 12-  Blod, nerver och minne (Hjärnan)
Vitamin B 9-  Blod och minne (Hjärnan)
Vitamin B 7-  Ämnesomsättning
Vitamin C-  Bindväv, sårläkning, och immunförsvar
Vitamin D – Skelettet
Vitamin E - Cellmembran, blod
Vitamin K- Blodets koagulering

Kroppen behöver även mineraler eller spårämnen för att fungera;

Järn- för att bilda röda blodkroppar
Magnesium- behövs för cellernas funktion, muskler och skelett
Zink-  för tillväxten, sårläkning, hormonproduktion, enzymprocessor och upptaget av järn.
Selen-  för att kroppen ska skapa ett starkt immunförsvar.
Kalcium-  för nervfunktioner, för att blodet ska koagulera och för bildandet av ben och tänder.
Jod- är ett grundämne som finns i två hormoner hos människan; tyroxin och trijodotyronin. Dessa två hormoner bildas i sköldkörteln och reglerar ämnesomsättningen. De stimulerar bland annat kroppens tillväxt och utveckling.  
Kalium- är nödvändigt för nervsignalering och normal funktion av muskler och njurar. Det är också en viktig del i regleringen av blodtrycket och har stor betydelse för alla kroppens celler, särskilt för muskelcellerna.
Koppar-  ingår i oxidationsenzymer, samt deltar i omsättningen av järn och är därför livsnödvändigt för oss.

Så matsmältningsenzymer och magsafter bryter ner maten. Matsmältningsenzymer produceras i körtlar på olika ställen i matsmältningssystemet. Körtlarna finns i munnen, magslemhinnan och i tunntarmen. Det gör att kroppen lättare ska kunna absorbera alla olika ämnen kroppen behöver. Näringsämnena absorberas i olika delar av tarmsystemet och skickar till sist ut avfallet. Matsmältningsprocessen brukar ta cirka 12 till 24 timmar beroende på vad du har ätit och hur mycket du väger.