Köp biljett
En person provar experimentet Matsmältningen

Mat­smältningen

Vad händer inne i kroppen när du har ätit? Lär dig allt om matsmältningen och vilka ämnen kroppen tar upp från maten.

Matsmältningssystemet består av lever, bukspottkörtel, gallblåsa, mag- och tarmkanal, mun, matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm, ändtarm och analöppning.

Matsmältningsprocessen börjar så fort du börjar tugga maten. När saliv tillsätts bryts maten ner i bitar små nog att fortsätta ner i matstrupen. I magsäcken blandas maten med vätska och magsafter innan allt långsamt går vidare in i tunntarmen. Vätskor från bukspottkörteln, levern och tunntarmen blandas sedan med maten när den passerar på sin väg mot tjocktarmen.

I tunntarmen absorberas merparten av näringsämnena. Nu är det dags för tjocktarmen att avsluta jobbet, att ta bort överflödigt vatten och skapa avföring som ändtarmen tar emot och smidigt och bekvämt stöter ut. Här kan du lära dig mer om människans avföring.

Under matsmältningsprocessen absorberar kroppen olika näringsämnen i maten:

Kolhydrater

Kolhydrater, eller stärkelse och socker, börjar brytas ner redan i munnen av matsmältningsenzymerna i saliven. Kolhydrater förvandlas till glykos och tas upp i tunntarmen. Kolhydrater ger kroppen energi.

Proteiner

Proteiner börjar brytas ner i magsäcken, för att i tunntarmen omvandlas till aminosyror som tas upp av kroppen. Proteiner fungerar som kroppens byggstenar. De bygger upp och reparerar kroppens celler, vävnader och muskelmassa. Men de hjälper också till att bygga upp hormoner, enzymer och antikroppar. Protein består av 20 olika aminosyror. Åtta av dessa kan kroppen inte själv bilda, utan de måste tillföras via maten. Dessa kallas livsnödvändiga, eller essentiella, aminosyror.

Fetter

Fetter börjar brytas ner i magsäcken av magsafterna som produceras i levern tillsammans med galla från gallblåsan. Detta sker långt ner i magsäcken, nästan nere i tolvfingertarmen. Matsmältningsenzymerna i tarmarna bryter ner fettet ytterligare i fettsyror och kolesterol. Kolesterolet är ett protein som hjälper till att transportera fettet ut i blodet.

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Fett behövs också för att bygga upp och reparera cellerna i kroppen, samt för att immunförsvaret, blodtrycket och blodets levringsförmåga ska fungera.

Vitaminer

Vitaminerna absorberas i tunntarmen. Därifrån transporteras de till levern, eller så lagras de i kroppens olika vävnader.

Här följer en lista över olika vitaminer och för vilken del av kroppen de är viktigast:

  • Vitamin A: Ögon och slemhinnor
  • Vitamin B1: Ämnesomsättning och nerver
  • Vitamin B2: Ämnesomsättning
  • Vitamin B3: Ämnesomsättning, hud och nerver
  • Vitamin B5: Ämnesomsättning
  • Vitamin B6: Nerver och blod
  • Vitamin B7: Ämnesomsättning
  • Vitamin B9: Blod och minne (hjärnan)
  • Vitamin B12: Blod, nerver och minne (hjärnan)
  • Vitamin C: Bindväv, sårläkning och immunförsvar
  • Vitamin D: Skelett
  • Vitamin E: Cellmembran, blod
  • Vitamin K: Blodets koagulering

Mineraler och spårämnen

Kroppen behöver även mineraler eller spårämnen för att fungera:

  • Järn: För att bilda röda blodkroppar.
  • Magnesium: För cellernas funktion, muskler och skelett.
  • Zink: För tillväxten, sårläkning, hormonproduktion, enzymprocessor och upptagning av järn.
  • Selen: För att kroppen ska skapa ett starkt immunförsvar.
  • Kalcium: För nervfunktioner, för att blodet ska koagulera och för bildandet av ben och tänder.
  • Jod: Ett grundämne som finns i två hormoner hos människan: tyroxin och trijodotyronin. Dessa två hormoner bildas i sköldkörteln och reglerar ämnesomsättningen. De stimulerar bland annat kroppens tillväxt och utveckling.  
  • Kalium: För nervsignalering och normal funktion av muskler och njurar. Det är också en viktig del i regleringen av blodtrycket och har stor betydelse för alla kroppens celler, särskilt för muskelcellerna.
  • Koppar: Finns i oxidationsenzymer samt deltar i omsättningen av järn och är därför livsnödvändigt för oss.

Maten vi äter bryts alltså ner av matsmältningsenzymer och magsafter. Matsmältningsenzymer produceras i körtlar på olika ställen i matsmältningssystemet. Körtlarna finns i munnen, magslemhinnan och i tunntarmen. Det gör att kroppen lättare kan absorbera alla olika ämnen den behöver.

Näringsämnena absorberas i olika delar av tarmsystemet och skickar till sist ut avfallet. Matsmältningsprocessen brukar ta cirka 12 till 24 timmar beroende på vad du har ätit och hur mycket du väger.

Våra samarbets­partner