XY Könsorgan
Köp

XY Könsorgan

Plan4,Människokroppen,Anatomi,Fortplantning,CellSkapt
Det kallas för könsorgan, men är det könsorganen eller något annat som gör oss till män och kvinnor? Varför har vi dem?

Delarna i modellen har olika färg för att de ska vara lättare att urskilja. Grönt: De organ som främst är involverade i reproduktion är grönfärgade, det vill säga testiklar, bitestiklar, urinrör och sädesledare, sädesblåsor, cowpers körtlar.  Organ som främst inte involveras i reproduktion är gula, orange, rosa och blå, det vill säga urinblåsa, prostatakörtel, ollonet och musklerna i hålrummen som bidrar till erektion och urinrör.

Vissa delar av de yttre könsorganen har samma funktion hos båda könen, nämligen att öka lusten Till exempel kan man jämföra ollonet på penis med kvinnans klitoris, eftersom båda svullnar och då blir extra känsliga för beröring.  

Mannens könsorgan är konstruerat för att kunna befrukta ägget i kvinnans kropp. Vid sexuell stimulering fylls svällkropparna med blod så att penis styvnar, och kan lättare föras in i kvinnans vagina. En erigerad penis är cirka 60% större än i slakt tillstånd. När mannen får utlösning sprutas sperman in i slidan. Vid utlösning är sperman ungefär som en tesked eller lite mer - och innehåller normalt cirka 100 miljoner spermier per milliliter. Sperman produceras i mannens testiklar, vilka hänger utanför kroppen i pungen. Pungen kan dra ihop sig om det är för kallt, och vidgas om det är för varmt. Det gör att sädescellerna kan hålla den temperatur som gör dem mest livskraftiga.