Köp biljett
Experimentet Torso XX

Torso XX

Här kan du lägga en annorlunda form av pussel – med våra organ. Organen kan pressas ihop men ändå ta upp mycket stor yta. Varför då, tror du?

I vår kropp sitter lungorna, hjärtat, levern, tarmarna, njurarna, och urinblåsan väl organiserade, och tätt ihop. Organen kan pressas ihop men ändå ta upp en stor yta där blodet kan hämta och lämna syre och näring. Utan syre dör cellerna, som är alla organs och kroppsdelars byggstenar.

Lungorna ansvarar för att förse kroppen med syre. För att ta upp maximalt med syre från inandningsluften har lungorna en avancerad ytförstoring som involverar druvklasliknande lungblåsor. Om alla lungblåsorna plattades ut skulle ytan täcka en hel tennisbana!

I lungorna tas syret upp i blodet, och med hjälp av hjärtat pumpas blodet sedan runt till kroppens alla organ och delar. Blodet tar även upp kroppens slaggprodukter och en del bryts ner med hjälp av enzymer och andra ämnen som produceras i levern. När blodet passerar tarmarna tas näring upp, och ämnen som kroppen inte vill ha filtreras bort i njurarna och försvinner sedan ur kroppen via urinen.

Våra samarbets­partner