Köp biljett
Ett barn provar experimentet Stora hävstången

Stora hävstången

I ena änden av den tvåarmade hävstången finns en vikt med massan 100 kilo. På den andra sidan finns fem rep fästa på olika avstånd från vridningspunkten. Känn skillnaden i hur mycket kraft som behövs för att lyfta tyngden när du drar i repen. Om du bara får välja ett rep, vilket avstånd vill du då att det sitter på?

Alla hävstänger har en punkt som inte rör sig utan står stilla. I den vridningspunkten möts de två hävarmarna. Hur mycket kraft du behöver för att lyfta vikten beror på vilket rep du drar i eftersom de är fästa på olika avstånd från vridningspunkten. Ju längre hävstång du använder dig av, desto mindre kraft behöver du använda för att lyfta vikten. Det du vinner i kraft förlorar du i väg. Och tvärtom. Arkimedes som kunde sin fysik sägs ha sagt: Ge mig en fast punkt och jag kan rubba världen!

Om du någon gång använt en sax eller gungat på en gungbräda så har du upplevt hävstångens kraft. På gungbrädan är det roligast om det blir så jämt som möjligt mellan de två sidorna. Har du tänkt på att ett barn och en vuxen då sätter sig olika långt ut på gungbrädan för att få lika mycket kraft? Skiftnycklar, nötknäckare och vitlökspressar är andra föremål som utnyttjar hävstången för att du inte ska behöva använda så mycket kraft.

Våra samarbets­partner