Köp biljett
Två barn provar experimentet Slinkys löpband

Slinkys löpband

Du kanske har sett den skruvade leksaken Slinky slå kullerbyttor nedför trappor? Hos oss tar hen en promenad på löpbandet! Hur snabbt kan Slinky gå?

Slinky, eller en trappfjäder som den också kallas, är en leksak som har varit populär ända sedan 1940-talet då den uppfanns av misstag.

Slinky kan göra flera saker men är nog mest känd för att den kan göra kullerbyttor ner för trappsteg genom att sträcka sig och forma sig igen med hjälp av jordens dragningskraft och sin egen rörelsemängd.

Fjädrar finns på många olika ställen, till exempel i kulspetspennor, stötdämpare i bilar, cyklar och andra fordon. I uppdragbara bilar och andra leksaker finns det också fjädrar. Fjädrar används främst till att ta upp stötar, tillföra kraft eller lagra energi.

Ingenjören Richard T. James undersökte olika sorters fjädrar när han skulle uppfinna något som kunde hålla mätinstrumenten på en båt stilla. En dag råkade han tappa en skruvfjäder av metall som gjorde kullerbyttor ner från skrivbordet och leksaken var uppfunnen.

Affärskvinnan Betty M. James var den som gav leksaken ett namn: Slinky. Hon tyckte att namnen beskrev rörelsen som fjädern gjorde när den tog sig ner för trapporna. Det var också Betty som drev fabriken som tillverkade Slinky-leksakerna.

Våra samarbets­partner