Köp biljett
En person provar experimentet Lutande planet

Lutande planet

Att rulla en vagn upp för en ramp kräver mindre kraft än om du skulle lyfta vagnen rakt upp till samma höjd. Det du vinner i kraft förlorar du i väg. Har du känt att det är mycket jobbigare att gå uppför en brant backe än en som sluttar lite mindre?

Ett annat exempel på lutande plan är serpentinvägar i berg. I stället för att åka rakt uppför berget, som skulle kräva mycket mer kraft än vad en vanlig bil klarar av, byggs slingrande vägar längst med bergets sida. Det blir en betydligt längre sträcka att åka, men kräver mycket mindre kraft. Trappor, ramper och rutschkanor är också exempel på lutande plan.

Det lutande planet är en av de fem enkla maskinerna: lutande planet, skruven, kilen, hävstången och hjulet. Ibland räknas även blocket och taljan som en enkel maskin. De enkla maskinerna har fått sitt samlingsnamn eftersom de bara kräver en enkel kraft för att utföra ett mekaniskt arbete. Alla enkla maskiner arbetar efter mekanikens gyllene regel: Det du vinner i kraft förlorar du i väg. Och tvärtom.

De enkla maskinerna är förmodligen några av de tidigaste uppfinningar som människan använt sig av. Den första person som dokumenterat studerade de enkla maskinerna var Arkimedes (287 f.Kr.–212 f.Kr).

Illustration av experimentet Lutande planet

Våra samarbets­partner