Köp biljett
En person provar experimentet Långsamt fallande magnet

Långsamt fallande magnet

Koppar tillsammans med starka neodymmagneter uppför sig märkligt. Koppar är inte magnetiskt men släpper igenom magnetfält. Du kan fånga upp den undre magneten med den övre genom att dra den så att de hamnar över varandra. Det ser ut som om magneten svävar mellan kopparstavarna!

Om du sedan tar bort den övre magneten kommer den undre att bromsas upp och sakta falla ner mot den undre kopparstaven och landa långsamt. Eftersom koppar inte är magnetiskt måste det vara något annat som skapar detta.

Det handlar om elektricitet, virvelströmmar eller induktion. När ett magnetfält rör sig genom koppar, och andra metaller, får magnetfältet elektronerna i metallen att ändra på sig i en cirkulär rörelse vågrät mot magnetfältet. Eftersom elektronerna helst inte vill flytta på sig försöker de motverka rörelsen genom att skapa ett eget tillfälligt magnetfält. Rörelsen handlar inte om magnetiska krafter utan om elektronernas motstånd att ändra på sig. För att detta experiment ska fungera behövs en ganska massiv kopparbit.

Detta utnyttjas i magnetiska bromsar som bland annat finns i berg- och dalbanor eller i magnettåg.

Neodymmagnet är den starkaste typen av permanentmagnet som finns. Den tillverkas och består av en legering mellan grundämnena neodym, järn och bor.

Vill du fortsätta utforska virvelströmmar kan du göra det i experimenten Virvelströmmarna.

Våra samarbets­partner