Köp biljett
Experimentet Kläm och lukta

Kläm och lukta

Kläm på flaskorna och lukta på innehållet. Om du inte kan gissa vad det är för doft du känner, finns rätt svar skrivet under en liten lucka ovanför varje flaska.

Är det svårt att känna lukterna efter att du provat många gånger? Då är dina luktceller utnötta och din kropp behöver bilda nya luktceller. Kroppen förnyar luktcellerna mer ofta än den förnyar smakcellerna.

Man kan träna upp sitt luktsinne. En vältränad människonäsa kan urskilja 10 000 dofter. En hund har 1 000 gånger bättre luktsinne än en människa. Människor har cirka 5 miljoner luktceller i näsan, medan hunden har cirka 220 miljoner luktceller i sin nos. En katt har cirka 70 miljoner luktceller i sin nos. Människans luktorgan sitter mellan ögonbrynen.

Doftmolekylerna når receptorerna genom andningsvägarna, men inte hur som helst. Vi påverkas mer om vi luktar med näsborrarna än om vi luktar med munnen.
Luktintrycken påverkas också av vilken näsborre vi luktar med, lukter som går in genom vänster näsborre aktiverar höger hjärnhalva, som behandlar känslor och kunskap. Den högra hjärnhalvan är över huvud taget mycket aktiv vid luktförnimmelser, vilket förklarar varför vi reagerar mer känslomässigt än intellektuellt på lukter. Lukter som kommer in genom höger näsborre leder till ökad aktivitet i vänster hjärnhalva, som behandlar logik och information.

För att lukt ska spridas krävs luft. Lukt kan alltså inte spridas i viktlöshet, som i en rymdfarkost. Därför kan inte astronauter känna varken lukt eller smak. Det blir problematiskt om man vistas länge ute i rymden. Utan doft och smak blir man inte speciellt hungrig.

Lukt sprids bäst där luttrycket är lågt – på hög höjd i atmosfären eller innan oväder. Värme ökar doftämnens flyktighet, det vill säga hur lätt de sprids. Tänk på hur doften sprids från ett brinnande doftljus, eller hur doften från en blomma blir mer intensiv i strålande solsken.

Var kan du hitta det här i vardagen?

Vissa yrken kräver ett gott luktsinne, exempelvis sommelier, produktutvecklare och smaktestare av olika livsmedel, parfymör och kock.

Dela sidan:

Våra samarbets­partner