Köp biljett
Tre barn provar experimentet Jordbävningsplattan

Jordbävnings­plattan

Vill du uppleva hur en jordbävning känns? Varsågod att ställa dig på jordbävningsplattan och välj ett jordbävningsprogram.

Men vad är en jordbävning? Vår mark kan verka stabil men skenet bedrar. Det vi står på kallas jordskorpan, den ser solid och orörlig ut men det är den inte. Den är inte heller heltäckande. Vår runda planet täcks av bitar av jordskorpa som ligger hårt tryckta mot varandra. När tillräckligt hög spänning byggts upp mot de andra sidorna kan jordbävningar, tsunamis eller till och med nya bergkedjor skapas. Spänningarna gör att jordskorpornas plattor kan åka åt sidorna och upp och ned. Oftast gör de båda rörelserna samtidigt.

Richterskalan är ett mått på en jordbävnings storlek och anger den energi som frigörs. Den hittills största jordbävningen som uppmätts på jorden skedde i Chile 1960. Den uppmättes till 9,5 på Richterskalan.

Vetenskapen om jordbävningar kallas seismologi. Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 var en undervattensjordbävning som uppmättes till 9,0 på Richterskalan. Skalvet orsakade en enorm flodvåg, en tsunami som ödelade stora landområden. Samma sak hände i Japan i mars 2011 och då orsakades dessutom en härdsmälta i kärnkraftsanläggningen Fukoshima.

Våra samarbets­partner