Köp biljett
Ett barn hänger i Jojon

Jojon

Den här stora jojon visar att ett svänghjul kan lagra rörelseenergi. Du sätter fart på svänghjulet ungefär som en gunga och den kan dra dig hela fyra meter upp i luften!

Den första jojon tros ha uppfunnits i det antika Grekland. Den här jojon är dock uppochnedvänd, för den åker du upp i. Snurran fungerar som ett svänghjul, en anordning som finns i flera fordon, exempelvis bilar med manuell växellåda. I en automatväxellåda har svänghjulet ersatts med en turbin.

Ett svänghjul är en mekanisk uppfinning som har till uppgift att lagra rörelseenergi. Den kan sedan användas vid ett senare tillfälle. Forskare vid Uppsala universitet har gift ihop svänghjulstekniken med elbilen för att förbättra batteritiden då svänghjul både kan lagra och tillföra energi. Det blir effektivare och minimerar slitage.

Vad händer när vi jojar? När jojon först slängs iväg får den en hög kinetisk (rörelse) energi. Eftersom jojon har en hög rotationströghet kan den lagra energi i sin rotation vilket gör att den motverka gravitationen, det är därför du kan få den att rotera tillbaka upp till din hand.

Våra samarbets­partner