Köp biljett
Ett barn och en vuxen provar experimentet Jojo-hjulet

Jojo-hjulet

Jojo-hjulet fungerar nästan som leksaken Jojo. I en jojo sitter snöret i mitten och är fäst i ett kullager eller en rörlig trissa till skillnad från Jojo-hjulet där det är två band som är fästa på en fast hjulaxel.

Hjulet tillförs energi när du rullar upp det. När hjulet är upprullat så högt som du önskar har det lägesenergi. Denna lägesenergi omvandlas till rörelseenergi när hjulet släpps.

När banden rullats ut helt och hållet tar hjulet stopp och det uppstår ett ryck i banden. Rycket får hjulet att ändra riktning. Friktionen mellan banden och hjulaxeln ökar. Det gör så att banden börjar snurras upp kring hjulaxeln igen.

Varje gång hjulet snurras upp åker det upp lite lägre, till slut stannar det helt. Det beror på att en del av energin omvandlas till annat än rörelseenergi, detta kallas för energiförluster. Energiförluster är när energi omvandlas till en energiform som inte önskas eller behövs, oftast värme. Som när du känner värme från olika maskiner eller apparater som varit igång ett tag, de fungerar och du känner värmen från bilmotorn och bildskärmen, men värmen i sig har ingen funktion.

I maskiner och apparater som behöver energi i form av till exempel elektricitet eller bränsle är energiförluster slöseri på jordens resurser. Till 2030 har världen som mål att fördubbla förbättringstakten av energieffektivitet.

Våra samarbets­partner