Köp biljett
Experimentet Homunculus

Homunculus

Många dockor har felaktiga kroppsproportioner. Den här dockan har dock ett pedagogiskt syfte och visar hur en vävnad är fördelad över kroppen – våra nervceller. Varför är Homunculus händer, fötter och mun så stora?

Nervcellerna tar emot information och styr hela kroppen. Nervsystemet påverkar och styr bland annat skelett och leder, information av sinnesintryck, lagrar information i minnet, styr kroppens hormoner och inre organ.

Nervsystemet består av nervvävnad som är uppbyggd av två olika sorters celler, nervceller och stödceller eller gliaceller. Gliacellerna skapar den nätliknade strukturen hos nervsystemet.

Varje dag dör 100 000 nervceller. De ersätts av nya omogna nervceller som kallas stamceller. Nervcellerna kan inte dela sig som stamcellerna kan. Det är därför nervvävnad läker dåligt om den skadas. Stamcellerna skapas i benmärgen och i navelsträngen som förbinder fostret med moderkakan. Nervcellerna liknar andra celler i kroppen i sin uppbyggnad, det som skiljer dem åt är att nervcellerna har utskott, eller axon. Axonen leder impulser ut från nervcellen till andra nervceller och muskler eller körtlar.

Nerverna består av buntar med långa utskott, axon. En del nervertrådar omges av en myelinskida. Den bildas av speciella gliaceller som ligger virade runt nerven. Myelinet består av fett och fungerar som isolering. Det täcker inte hela nerven, utan det bildas små mellanrum, noder, med en till två millimeters mellanrum.

Precis som i hjärnan består nervvävnaden av vit och grå substans. Cellkroppen består av grå substans och cellernas långa utskott består av vit substans och myelin. Myelinet isolerar utskotten och får nervimpulserna att transporteras snabbare.

Våra samarbets­partner