Köp biljett
Fyra barn provar Experimentamaskinen

Experimenta­maskinen

I Experimentamaskinen har vi lagt ett lager av dataspel över våra experiment. Testa och samla poäng tillsammans!

Experimenta bygger på spelteorier där vi på Tom Tits Experiment lagt ett lager av dataspel över våra experiment. Våra besökare uppmanas att fördjupa sig i principen bakom varje experiment genom att belönas med ägg, som i sin tur kan bytas ut mot en upplevelse vid Experimentaskåpet.

I stället för att använda digital information och skärmar för att visa poäng och illustrera spelförlopp, har vi utvecklat en annan lösning. Samlandet av poäng sköts av mekaniska maskiner som lyser upp när spelaren aktiverar experimentet. Äggen flyttas, puttas, snurrar och klonkar i takt med att spelaren får poäng.

När tiden är över kan spelaren samla sina äggpoäng på ett kort och försöka sig på nya experiment, eller ge sina äggpoäng till sköldpaddan i Experimentaskåpet.

Det digitala lagret av Experimenta finns alltså i bakgrunden av experimenten, i form av sensorer och programmerade minidatorer. Dina fysiska rörelser avläses av sensorer och omvandlas till ett digitalt poängresultat, som trådlöst förs över till ditt kort när du håller upp kortet mot den blinkande rutan på experimentets poänglåda. Tekniken med trådlös överföring, till och från kort, kallas för RFID och förkommer vanligtvis på till exempel bankkort eller passerkort.

Våra samarbets­partner