Köp biljett
Experimentet Enarmad hävstång

Enarmad hävstång

Prova att lyfta på olika avstånd från stenen. Hur känns det? Vad händer om du står närmare eller längre ifrån? Ju längre hävstång du använder, desto mindre kraft behöver du!

I vardagen stöter du till exempel på enarmade hävstänger när du använder en vitlökspress, skottkärra, pincett, hammare och olika typer av skruvnycklar till exempel insexnyckel eller skiftnyckel.

Alla hävstänger har en punkt som står stilla. I en enarmad hävstång sitter ena änden fast i vridningspunkten. Vridmoment, som är ett mått på en krafts förmåga att vrida ett föremål runt en bestämd punkt, beror på hävstången. Ju längre hävstången är, desto mindre kraft behöver du använda. Om du jämför att lyfta stenen genom att hålla längst ut på hävstången och i mitten på hävstången så behöver du använda hälften så stor kraft längst ut.

Hävstången är en av de fem enkla maskinerna: lutande planet, skruven, kilen, hävstången och hjulet. Ibland räknas även blocket och taljan som en enkel maskin. De enkla maskinerna har fått sitt samlingsnamn eftersom de bara kräver en enkel kraft för att utföra ett mekaniskt arbete. Alla enkla maskiner arbetar efter mekanikens gyllene regel: Det du vinner i kraft förlorar du i väg. Och tvärtom.

De enkla maskinerna är förmodligen några av de tidigaste uppfinningar som människan använt sig av. Den första person som dokumenterat studerade de enkla maskinerna var Arkimedes (287 f.Kr.–212 f.Kr).

Illustration av experimentet Enarmad hävstång

Våra samarbets­partner