Köp biljett
En person provar experimentet Elektromagneten

Elektro­magneten

Hinner du bygga en skulptur av metallmaterialet innan magnetfältet försvinner? Skynda dig – när strömmen bryts rasar allt!

Tryck på den röda knappen för att skapa ett magnetfält. När du tryckt på strömbrytaren går det ström genom spolen så att järnbalken blir magnetisk. Bygg en skulptur av metallmaterialet innan magnetfältet försvinner. När strömmen bryts efter en stund rasar allt!

Det finns både naturliga och konstgjorda magneter. Ett sätt att tillverka magneter är med hjälp av elektricitet, då kallas det för en elektromagnet.

En elektromagnet består av en järnkärna, till exempel en bit av järn. Runt järnkärnan lindas elektriskt ledande tråd, ofta koppartråd, som en spole. När tråden ansluts till en strömkälla bildas ett magnetfält och järnkärnan blir då magnetisk. När strömmen bryts upphör magnetismen. Styrkan på magneten beror på hur många varv spolen är lindad med, strömmens storlek och spolens form.

Elektromagneter används bland annat i elmotorer, elektriska lås, högtalare, lyftkranar på metallskroten, MRT-undersökning på sjukhuset och tåg som drivs av magnetiska krafter, så kallade maglevtåg.

Våra samarbets­partner