Köp biljett
Experimentet Slutet ekosystem

Slutet ekosystem

Vi människor är en del av jorden kretslopp precis som de små mikroberna är en del av kretsloppet i glasbehållaren. De bryter ner blad för att producera byggstenar till nya växter. Växterna producerar syre, mikroberna koldioxid.

Den slutna behållaren fungerar som en alldeles egen liten värld med olika kretslopp där vatten, koldioxid och syre cirkulerar. Växterna växer eftersom de får ljus, vatten, koldioxid och näringsämnen. I våra burkar är solljusets energi utbytt mot växtlampor som lyser in genom burkens glas.

Inuti burken pågår både fotosyntes och cellandning. När det är ljust kan växterna använda koldioxid och vatten för att producera kolhydrater och syre i en reaktion som kallas fotosyntes. Växtdelar bryts ner av små nedbrytare som använder kolhydraterna tillsammans med syre för att få energi. Denna cellandning producerar koldioxid och vatten, precis som i den luft som vi andas ut.

Ser du vattendroppar på glaset? Ljuset gör att luften i burken värms upp. Då kan vatten avdunsta från växterna och jorden som osynlig vattenånga. Vattenångan kondenserar och blir till vattendroppar när den når det kallare glaset. Dropparna rinner till slut ner mot burkens botten och kretsloppet börjar om på nytt.

Våra samarbets­partner