Köp biljett

ESERO: Mission X – Träna som en astronaut

Mission X är ett europeiskt rymdprojekt för barn och unga som fokuserar på hälsa, kost, motion och vetenskap, och vill inspirera barn att träna som en riktig astronaut.

Mission X – Träna som en astronaut är ett kostnadsfritt utbildningsprogram som utvecklats av forskare vid NASA, träningsexperter som arbetar med astronauter och rymdorganisationer över hela världen. Mission X utgår från barns intresse för rymden för att inspirera dem att lära sig mer om vetenskap, kost, motion och rymden. Programmet riktar sig till barn och unga upp till 14 år, men aktiviteterna kan anpassas för andra åldrar. Materialet kan användas i skolundervisningen, i fritidsverksamheter eller som en familjeaktivitet!

I programmet Mission X kommer ni att ställas inför fysiska övningar där ni får öva styrka, uthållighet, koordination, balans, rumslig medvetenhet och mycket mer. Utmaningarna ni ställs inför kan till exempel vara styrketräning för besättningen, genomföra en rymdpromenad, hoppa till månen eller klättra upp för ett berg på Mars. De fysiska aktiviteterna är inspirerade av den utbildning som riktiga astronauterna genomför inför sin resa till rymden. Ni kommer också att ha möjlighet att utföra vetenskapliga utmaningar där ni får öva era kunskaper inom biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. I aktiviteterna kommer ni att få öva er i vetenskapligt resonemang, kritiskt tänkande, färdigheter i lagarbete och mycket mer.

Utmaningen gå till månen

I Mission X kan du, tillsammans med lag från hela världen, hjälpa maskotarna Luna och Leo att ta sig till månen. Registrera ditt team på Mission X-portalen. Genomför de aktiviteter du tycker passar för er. Rapportera de aktiviteter ni genomfört på portalen. Dina inrapporterade aktiviteter omvandlas till steg som förflyttar Luna och Leo en bit av de 384 400 km som är avståndet från jorden till månen.

Tidslinje 2023/24

  • 20 september 2023. Mission X portalen öppnar för att registrera lag. Utmaningen Gå till månen öppnar och du kan börja rapporter dina aktiviteter för ditt lag.
  • 31 maj 2024 Utmaningen Gå till månen avslutas och portalen stängs för registrering och rapportering. Du kommer kunna ladda ner deltagarcertifikat från portalen till deltagarna.

Läs mer om uppdragen och registrera dig här: Mission X – Träna som en astronaut (LÄNK: https://trainlikeanastronaut.org/sv/ )

Tom Tits Experiment är nationellt nav för Mission X – träna som en astronaut. ESERO Sverige (LÄNK: https://www.esero.se/ ), ett initiativ av europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen, är huvudförvaltare av programmet.

Logotyp för Esero SwedenLogotyp för Esa

Våra samarbets­partner