Köp biljett
Tom Tits Experiment, kemiköket

Om oss

Välkommen till Sveriges första och största science center – en rolig och kreativ miljö där naturvetenskap och teknik är i fokus. Med över 400 experiment finns något för hela familjen. 

Vad kan du göra på Tom Tits Experiment?

På fyra våningsplan och ute i en park (öppen mitten på maj-september) finns över 400 experiment som passar både stora och små. Experimenten ska locka dig till att vilja lära dig mer om naturvetenskap, teknik. fysik, människan, biologi och mycket mer. Här kommer alla dina sinnen väckas till liv och en hel del av experimenten upplever du genom att snurra, hoppa och tänka. Det enda kraver vi har är att du ska klämma, känna och upptäcka så mycket som du bara hinner. Alla experiment går att prova på själv och inga förkunskaper behövs.

Namnet Tom Tit

Det lite knasiga namnet Tom Tit kommer från en fiktiv karaktär i den franska vetenskapstidningen L'Illustration från slutet av 1800-talet. I tidningen visade Tom Tit en massa experiment och uppmanade läsarna att prova olika roliga saker kopplat till vetenskap. Ungefär på samma sätt som vi gör nu på Tom Tit Experiment!

Kunskap för barn och vuxna

De flesta som kommer till oss är barnfamiljer, men det utesluter inte att vuxna inte har kul. Hela innehållet i huset är uppbyggd att det ska vara lätt att vara nyfiken och vilja testa alla experiment - och på så sätt lär du dig nya saker. 

För alla som arbetar inom förskola och skola erbjuder vi kompetensutveckling som studiedagar och kurser, både i egen regi och i samarbete med högskolor. Här kan både lärare och elever få kunskap på nytt sätt. 

Konferens och event

Vi skräddarsyr både konferenser och event utifrån kundens behov och önskemål. Vi har både konferenslokaler för mindre och större sällskap och för den som önskar en stor fest, har vi en helt fantastisk vindsvåning att tillgå. Vi skapar gärna helhetskoncept där mat, bar, scen och underhållning ingår.  

Restaurang, Café och matsäcksrum

På Tom Tit erbjuder vi dagligen en vällagad och generös lunchbuffé, matiga mackor och gott kaffe med hembakade kakor. För alla glassälskare håller vi mjukglassmaskinen öppen året om. Vill du ta med egen matsäck så har vi ett stort matsäcksrum i Pelarsalen där det finns gott om plats för hela familjen.

Förskola

I vår egen förskola finns plats för ungefär 60 barn i olika åldrar. Här möter barnen pedagoger och en miljö som stimulerar och stärker det undersökande arbetssättet. 

Ett centrum för kunskap och kreativitet

Tom Tits Experiment började med 480 kvadratmeter och en handfull anställda. Under åren har 480 kvadratmeter blivit 15 000. Nu finns här:

  • Vår permanenta experimentutställning
  • Innovativa fortbildningar för kreativa och nyfikna pedagoger
  • Konferens- och eventaktiviteter för stora och små grupper
  • Konferenslokaler
  • Ett café 
  • Förskola
  • Landets första utomhuspark med experiment
  • Makerspace

Våra samarbets­partner