Köp biljett
Vilda västern-snurran syns genom två händer som formar ett hjärta

Om oss

Naturvetenskap och teknik är kul om någon kan förklara det på rätt sätt. Det är när man får testa på riktigt som man förstår, och som kunskapen sitter kvar.

Vad gör man på Tom Tits Experiment?

På fyra våningsplan och ute i en park (öppen maj-september), finns experiment som passar både barn, tonåringar och vuxna. Experimenten lockar oss att lära oss lite mer om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. Alla experiment provar man själv. Inga förkunskaper behövs och det allra mesta kan alla göra, oavsett ålder. Många sinnen tas i bruk och en hel del experiment upplever man helt enkelt med kroppen. Testa till exempel vad som händer när du svänger dig i Jojon, reglerar vindstyrkan i Stormen eller hissar upp dig själv i Hiss med block!

Kunskap för barn och vuxna

De flesta som kommer till oss är barnfamiljer, men efter bara en liten stund hos oss brukar barnet lockas fram i oss alla! Här är det lätt att vara nyfiken och vilja testa och leka. Vi är övertygade om att det är så man lär sig saker!

För alla som arbetar inom förskola och skola erbjuder vi kompetensutveckling som studiedagar och kurser, både i egen regi och i samarbete med högskolor. Här kan både lärare och elever få kunskap på nytt sätt.

Event, konferens och förskola

Vi ordnar konferenser och event i egna lokaler och erbjuder olika teambuildingaktiviteter för företag, organisationer och alla andra som vill ha en annorlunda upplevelse.

I vår egen förskola finns plats för ungefär 60 barn i olika åldrar. Här möter barnen pedagoger och en miljö som stimulerar och stärker det undersökande arbetssättet. 

Ett centrum för kunskap och kreativitet

Tom Tits Experiment började med 480 kvadratmeter och en handfull anställda. Under åren har 480 kvadratmeter blivit 15 000. Nu finns här:

  • En utställning i ständig förnyelse
  • Innovativa fortbildningar för kreativa och nyfikna pedagoger
  • Event som triggar sammanhållningen
  • Konferenslokaler
  • Ett café 
  • Förskola
  • Landets första utomhuspark med experiment
  • Makerspace

Kan man heta Tom Tit?

Det lite knasiga namnet Tom Tit kommer från en fiktiv karaktär i den franska vetenskapstidningen L'Illustration från slutet av 1800-talet. I tidningen visade Tom Tit en massa experiment och uppmanade läsarna att prova olika roliga saker kopplat till vetenskap. Ungefär som vi gör på Tom Tits Experiment!

Vi tror på mångfald

Vi strävar efter att ta tillvara den styrka som finns i mångfald. Varje människa är unik och kan bidra.

Det är självklart att alla människor ska bemötas med respekt och värdighet, oavsett ursprung, kön, sexuell läggning, ålder eller funktionsvariation. Vi vet att olikheter berikar.

Dela sidan:

Våra samarbets­partners