Köp biljett
Ett barn står i Ljuspaviljongen

Ljus­paviljongen

Ljuspaviljongen är både ett experiment och ett konstverk. Det visar hur det vi ser bland annat påverkas av vilken färg ljuset har och vilken färg objektet är färglagt i.

I rummet upplever vi hur färgytor förändras när de belyses med färgat ljus. Här visas hur växelspelet mellan färgade ytor och färgat ljus kan förändra vår upplevelse av rum.

Ljuspaviljongen har utvecklats i samarbete med Gösta Wessel som är professor vid Konstfack. Han arbetar i sitt konstnärliga utvecklingsarbete och forskning med att tydliggöra växelspelet mellan färg och ljus i samband med gestaltning av rum. Du har också flera färger på dig, hur förändras du?

Det mörka rummet utgör en ideal förutsättning för att visa och studera hur lysdiodernas nästan monokroma LED-ljus fungerar i detta sammanhang. Genom att använda LED-ljus i grundfärgerna rött, grönt och blått kan vi skapa tre väsensskilda mönsterbilder. Väggar, tak och golv är målade i ett rött, grönt och blått mönster och där dessa färger överlappar varandra skapas gult, magenta och cyan.

Våra samarbets­partner