Köp biljett
Ett barn och en vuxen provar experimentet Kugghjulstavlan

Kugghjuls­tavlan

Starta kugghjulstavlan och se hur hjulens rörelser överförs till varandra. Hur många varv tar det för de olika hjulen att mötas igen?

Kugghjulstavlan startas genom att du snurrar ratten som finns bredvid. Rattens cirkulära rörelse överförs till en blåsbälg som pumpas upp och ner och som skapar en luftström. Luften fångas upp i skovelhjulet som börjar att snurra. Med hjälp av en rem snurrar det första kugghjulet igång och överför sedan sin rörelse till resten av kugghjulen.

De olika stora kugghjulen har 40, 30 respektive 20 kuggar. Själva kuggarna är lika stora, eftersom de måste passa in i varandra. På varje hjul finns en linje. I ett visst läge passar linjerna ihop med varandra och bildar en figur. Hur många varv behövs för de olika hjulen för att linjerna ska mötas igen? Du kan också se att hjulen rör sig åt olika håll. Vad händer med rörelseriktningen om det är ett jämt eller ett udda antal kugghjul?

Kugghjul används för att överföra en rörelse från en axel till en annan, ändra rörelsens riktning, men också öka eller minska en rörelses hastighet genom att använda kugghjul med olika storlek. Nästan allt som snurrar och som kan snurra olika snabbt har kugghjul, till exempel elvisp, borrmaskin, eltandborste, radiostyrda bilar, växellådan på en bil eller klockor.

Våra samarbets­partner