Köp biljett
En person provar experimentet Gungbrädan

Gungbrädan

Kan du lägga klossarna så att gungbrädan väger jämnt? Testa olika storlekar, olika antal klossar och olika avstånd från mitten!

Har du tänkt på att om två personer som väger olika mycket gungar samtidigt på en gungbräda så måste de sätta sig olika långt ut på den för att hitta jämnvikten? En gungbräda är en tvåarmad hävstång med en vridningspunkt på mitten. Kan du hitta samband mellan hur mycket klossarna väger, deras massa, och hur de kan placeras på gungbrädan för att den ska vara i våg?

Om du satt dig först på en gungbräda så vet du att den hävarm som du sitter på åker ner. När någon annan sätter sig på den andra hävarmen kanske ni hamnar i jämnvikt men det är inte säkert. Hävarmen påverkas av personens massa och hur långt från vridningspunkten personen sitter. Om båda personerna väger lika mycket och sitter på samma avstånd så hamnar gungbrädan i jämvikt. Om en av personerna väger dubbelt så mycket så måste den sitta på halva avståndet från vridningspunkten för att det ska bli jämt.

Olika typer av balansvågar använder denna typ av teknik för att avgöra hur mycket något väger. Hushållsvåg, Besman (hävstångsvåg) och brevvåg är några exempel.

Illustration av hur balansexperiment fungerar

Våra samarbets­partner