Köp biljett
En vuxen och ett barn provar experimentet Gå på lina

Gå på lina

Hitta din inre cirkusartist! Utmana din balansförmåga och prova om du kan gå på lina. Här är det fritt fram att vara lite svajig.

I det här experimentet kan du utmana dig själv och din kropp! Hur bra balans har du? Kan du förbättra ditt resultat? Hur kan du hålla balansen längre genom att använda dig av kroppens placering, styrka och uthållighet?

Balansorganen, eller det vestibulära systemet, har till uppgift att bevaka kroppens alla rörelser och lägesförändringar. Balansorganen sitter i innerörat. Där finns den så kallade hinnlabyrinten med kroppens hörsel- och balansorgan: snäckan och båggångarna.

De tre halvcirkelformade båggångarna sticker ut från en oval säck, en så kallad cupula. Både säcken och gångarna innehåller en vätska och på väggarna sitter mycket fina sinnesceller. När man rör huvudet rör sig också vätskan i rören, men med en liten eftersläpning. Den relativa rörelsen retar sinnescellerna som skickar signaler via balansnerven till hjärnan. Dessa signaler hjälper till att fokusera synen, då man rör på huvudet.

Våra samarbets­partner