Köp biljett
Experimentet XY Könsorgan

XY Könsorgan

Vad händer med penis när en man blir sexuellt upphetsad, och hur många spermier finns det i en tesked sperma?

Mannens yttre könsdelar består av penis, ollon, förhud och testiklar. De inre könsdelarna består av sädesblåsor, prostata, sädesledare, testiklar och bitestiklar.

Delarna i modellen av mannens könsorgan har olika färg för att de ska vara lättare att urskilja:

  • Grön: De organ som främst är involverade i reproduktion, det vill säga testiklar, bitestiklar, urinrör, sädesledare, sädesblåsor och Cowpers körtlar.
  • Gul, orange, rosa och blå: Organ som främst inte involveras i reproduktion, det vill säga urinblåsa, prostatakörtel, ollon och musklerna i hålrummen som bidrar till erektion och urinrör.

Vissa delar av de yttre könsorganen har samma funktion hos båda könen, nämligen att öka lusten. Man kan exempelvis jämföra ollonet på penis med kvinnans klitoris, eftersom båda svullnar och bli extra känsliga för beröring.

Mannens könsorgan är konstruerat för att kunna befrukta ägget i kvinnans kropp. Vid sexuell stimulering fylls svällkropparna med blod så att penis styvnar, och lättare kan föras in i kvinnans vagina. En erigerad penis är cirka 60 procent större än i slakt tillstånd.

När mannen får utlösning sprutas sperman in i slidan. Mängden sperma vid utlösning är ungefär en tesked och innehåller normalt cirka 100 miljoner spermier per milliliter. Sperman produceras i mannens testiklar som hänger utanför kroppen, i pungen. Pungen kan dra ihop sig om det är för kallt, och vidgas om det är för varmt. Det gör att sädescellerna kan hålla den temperatur som gör dem mest livskraftiga.

Här kan du lära dig mer om kvinnans könsorgan.

Våra samarbets­partner