Köp biljett
Experimentet Tanduppsättningen

Tand­uppsättningen

Hur många tänder har du i munnen, och hur många till kommer du få? Hur ser tanden egentligen ut under tandköttet? Och vad är det som händer när en tand lossnar och du får en ny tand?

En tand består av en krona (den övre synliga delen av tanden) och en rot (den nedre delen av tanden). Tanden är fäst i tandköttet och käkbenet. Själva tanden består av tre olika lager:

  1. Emaljen: Emaljen sitter ytterst på tanden och är kroppens hårdaste vävnad.
  2. Tandbenet: Tandbenet utgör den största delen av tanden.
  3. Pulpan: Pulpan är försedd med blodkärl och nerver via rötterna. Rötterna är klädda med tandcement som gjuter fast tänderna i fibrer för att hålla dem på plats i käkbenet.

Vi människor har 20 stycken mjölktänder som vi tappar som barn, och 28 permanenta tänder som vuxen. Om alla ens visdomständer utvecklas har man hela 32 stycken tänder.

Barns mjölktänder börjar utvecklas i graviditetsvecka 14. Tandkronan bildas först. Tänderna brukar börja synas när bebisen är cirka 6-8 månader gammal, men tändernas rötter är inte färdiga förrän barnet är cirka 1-1,5 år gammal.

Totalt får barn 20 stycken mjölktänder som de börjar tappa i slutet av förskoleåldern. När mjölktanden lossnar och de permanenta tänderna bryter fram, upptas mjölktandens rötter av tandbenet.

De första permanenta tandkronorna börjar oftast bildas strax innan förlossningen och fortsätter utvecklas tills barnet är 6-7 år. Rötterna på de permanenta tänderna är färdiga cirka tre år efter att tänderna har kommit fram. Anlagen till de permanenta tänderna ligger i käkbenet.

Våra samarbets­partner