Vattenprismat
Köp

Vattenprismat

Vatten,Fysik,Södra parken
Vinkla "Vattenprismat" och se ljuset från solen passera prismat och delas upp i olika färger. Detta färgband kallas spektrum. Kan du se vilken färg som saknas?

Vitt ljus innehåller alla färger, varje färg har sin egen våglängd i det visuella spektrumet. I prismat bryts ljuset upp i fägerna violett, indigo, blå, grön, gul, orange och rött. Det vi upplever som färger är egentligen ljusets olika våglängder. Det synliga ljuset har våglängder mellan 400 och 700 nanometer. 

Men var är färgen rosa? Rosa/magenta får du om du blandar lila och rött,  färger som är på var sin sida av regnbågen. Och regnbågen går teoretiskt inte att böja för att blanda dessa färger då den är linjär. Det finns alltså inget rosa ljus. Eller?

Vissa färgpigment reflekterar ljus och andra absorberar ljus, så saker kan se rosa ut även om de faktiskt inte är rosa. Så mitt läppstift och rosa rosor är inte  rosa utan låtsas bara. Ett annat sätt att säga det på är att rosa existerar, men som en ”extraspektral färg”. Det betyder vad alla som någonsin målat vet om. Man tar rött och adderar vitt (det vill säga alla färger, för vitt ljus innehåller hela spektrumet) och då får man rosa.