Tandupp­sättningen
Köp

Tandupp­sättningen

Plan4,Människokroppen,Anatomi,CellSkapt
A-Bakre framtand, B-Bakre hörntand, C-Främre kindtand med enkel rot, D-Nedre kindtand med dubbel rot, med kariesangrepp, E-3-delad övre kindtand med en tredubbel rot, med kariesangrepp.

En tand består av en krona som är den övre synliga delen av tanden och en rot som är den nedre delen av tanden. Tanden är fäst i tandköttet och käkbenet. Själva tanden består av tre olika lager; 

Emaljen- som finns ytterst, är kroppens hårdaste vävnad

Tandbenet- utgör den största delen av tanden.

Pulpan- som är försedd med blodkärl och nerver via rötterna. Rötterna är klädda med tandcement som gjuter fast tänderna i fibrer för att hålla tanden på plats i käkbenet.

Människan har 20 mjölktänder som man tappar som barn och 28 permanenta tänder som vuxen, eller upp till 32 om alla visdomständer har utvecklats. Mjölktänderna börjar utvecklas i graviditetsvecka 14. Tandkronan bildas först.

Barnets tänder brukar bli synliga i sex - åtta månaders ålder, men tändernas rötter är inte färdig bildade förrän barnet är 1-1,5 år gammal. Barnet får 20 mjölktänder som de börjar tappa i slutet av förskoleåldern.  När mjölktanden lossnar och de permanenta tänderna bryter fram, upptas mjölktandens rötter av tandbenet.

Bildandet av de första permanenta tandkronorna påbörjas oftast strax innan förlossningen och pågår fram till barnet är mellan sex och sju år. Rötterna på de permanenta tänderna är färdigbildade cirka tre år efter att tänderna har kommit fram. Anlagen till de permanenta tänderna ligger i käkbenet, de bryter fram när barnet börjar tappa mjölktänderna.