Köp biljett

Pollinera Södertälje

Tom Tits Experiment samarbetar med flera andra företag och Södertälje kommun för att Södertälje ska bli ett självklart val för bosökande utöver människan!

Orange logga med en blomma och en fjäril för Pollinera Södertälje

Situationen för pollinerande insekter är idag oroande och forskarna är eniga om tre huvudorsaker till situationen. Det handlar dels om förlusten av livsmiljöer i jordbrukslandskapet, användningen av växtskyddsmedel och slutligen om rådande klimatförändringar. Södertälje kommun tar situationen på största allvar och har tagit fram en pollineringsplan och ska utifrån den arbeta för att förbättra förutsättningarna för en långsiktig och hållbar pollinering.

Utmaningar

Situationen för pollinerande insekter är idag mycket oroande och många riskerar att dö ut. Nedan har du några tips på vad du kan göra för att hjälpa insekterna med pollinering.

Solen eller skuggan?

Vart föredrar bin att vara?

Vart föredrar bin att vara?

Insekternas kroppstemperatur varierar beroende på hur varmt det är och hur mycket solen värmer. Nu när våren kommit är det många som sätter upp insektshotell på balkongen eller tomten, men var trivs egentligen insekterna bäst? Vi kommer testa att sätta upp två likadana insektshotell i parken, ett i solen och ett i skuggan. I slutet av sommaren tar vi en titt och ser vilket som har fått flest inneboenden.

Två bihotell på en röd vägg, en i solen och en i skuggan

Insekter behöver vatten

Har du en drinkstation till bin?

Har du en drinkstation till bin?

Har du planterat jordgubbar, tomater och kanske till och med gurka? Då behöver du hjälp av pollinerande insekter så att dina växter kan bära frukt! För att de ska kunna göra sitt jobb ordentligt behöver de vatten. Allt levande behöver vatten. Du, växterna – och bina.

Se till att ha en drinkstation i närheten av dina växter där insekterna kan släcka törsten. Bäst är om det är vatten som rör sig. Om du gör en bivattnare med stenar på ett fat, se till att byta vattnet dagligen. Precis som vi människor mår insekterna bästa av rent och syresatt vatten!

Två bin som sitter på en sten och dricker vatten

Fröbomber

Har du hört talas om fröbomber?

Har du hört talas om fröbomber?

Drygt 75 procent av de frukter och grönsaker vi äter får hjälp med sin frösättning av pollinatörer, så om du ätit ett äpple någon gång är det tack vare bin! Äppelträden blommar dock bara ett kort tag och insekterna behöver mat både innan och efter det, något som blir allt svårare när ängar byts mot välklippta gräsmattor. Vill du vara med och mata insekterna? Testa att göra fröbomber!  

Fröbomber är små bollar gjorda av jord, lera och frön som görs för att man enkelt ska kunna fixa mat åt hungriga insekter. Här kommer våra bästa tips för att lyckas:

  • Vildblomsmix finns att köpa hos de flesta fröfirmor, och innehåller växter som blommar under hela sommaren. Kom ihåg att köpa ekologiskt så att insekterna inte får i sig några gifter. Man kan också skapa sin egen kombination med exempelvis ringblomma, valmo, blåklint, verbena eller andra nektar och pollenrika blommor.
  • Det tar ett tag för leran i fröbomberna att torka så passa på att göra fröbomberna nu så de är redo sen när tjälen gått ur backen.
  • Placera fröbomberna där blommorna kommer trivas, oftast står det på fröpåsen vad just de blommorna har för behov.
  • Placera fröbomberna där de kan växa ostört, hamnar de på en gräsmatta som kommer klippas ner kommer de inte göra någon nytta.

Lycka till!

Fem stycken fröbomber bredvid en grön krukväxt

Våra samarbets­partner