Köp biljett

Så hjälper du insekterna

Bzz bzz – nu ska vi prata om insekter! Visste du att ungefär en tredjedel av den mängd frukt och grönt vi äter har pollinerats av bin och humlor? Men på grund av klimatförändringarna blir de pollinerande insekterna färre och färre. Det måste vi hjälpas åt att stoppa!

Så, vad kan man göra? Här är våra tips!

  • Klipp inte gräset så ofta, låt gräsmattan bli en äng!
  • Plantera växter som pollinatörer gillar, som vårkrokus, lavendel, mynta och ljung.
  • Bygg ett insektshotell, det är enklare än det låter! Ta en torr träbit och borra hål där bina kan flytta in. Hålen ska vara cirka 3–13 mm i diameter och minst 50 mm djupa, men inte gå rakt igenom eftersom bina bara vill ha en ingång. Du kan också testa att bunta ihop några bambupinnar.
  • Ställ ut en bivattnare! Bin behöver grunda vattenkällor, i bäckar kan det vara för starka strömmar som sveper med bina. Ta en djup tallrik eller pajform och häll i kulor eller småsten så att bina har något att stå på. Fyll på med vatten allt eftersom.

I vår park här på Tom Tits Experiment planteras bara växter som på olika sätt hjälper till att bygga upp den biologiska mångfalden. Vi jobbar även med direktkompostering. Allt som rensas eller beskärs stannar kvar i parken för att bygga upp den biologiska mångfalden och matjorden.

Våra samarbets­partner