Köp biljett
Banankaka och hela och uppskurna bananer

Överbliven mat = smarrigt fika

Vem gillar inte en härlig picknick! Här är ett tips för hur du fixar ett smarrigt utflyktsfika – samtidigt som du tar till vara på överbliven mat och minskar ditt matsvinn.

I Sverige slänger vi ungefär 45 kilo mat per person varje år. Maten går ofta till spillo helt i onödan och matsvinnet kostar både pengar för hushållen och sliter på miljön. Ett sätt att motverka matsvinn är att ta bättre hand om matrester. Här är några tips på hur du kan fixa ett härligt utflyktsfika av överbliven mat:

  • Överblivet kaffe kan användas både till att piffa upp chokladbollssmeten och till att göra svalkande iskaffe. Frys in det överblivna kaffet i en istärningsform, sedan är det bara att lägga några kuber i ett glas och fylla på med kall mjölk eller ett veganskt mjölkalternativ. Låt tärningarna smälta lite och vips så har du en cool iskaffe!
  • Har du en fruktskål hemma som börjar sjunga på sista versen? Testa att göra smoothies eller fruktsallad, eller varför inte en saftig banankaka?
  • Världens enklaste isglass till varma sommardagar gör du enkelt av saft! Häll saften i isglassformar och ställ in i frysen. Tänk på att använda starkt blandad saft eftersom smaken vattnas ut lite när vätskan fryser.

Våra samarbets­partner