Köp biljett
En leksaksdinosaurie som står bland mossa och gröna blad

Bli en plasthjälte

Vi på Tom Tits är väldigt förtjusta i dinosaurier – vi har faktiskt haft två dinosaurieutställningar i vår park! På tal om dinosaurier handlar det här tipset om plast. Hur hänger det ihop? Jo, så här!

Dinosaurierna levde på jorden i 150 miljoner år, fram tills att vår planet träffades av en enorm asteroid för cirka 66 miljoner år sedan. Många tror att den olja vi använder idag kommer från dinosauriernas tid, men det är faktiskt inte sant. Oljan kommer i stället från resterna av marina växter och djur som levde många miljoner år innan dinosaurierna fanns. Organismerna sjönk till havsbotten och genom bakteriell nedbrytning, tryck och värme från jorden, bildades med tiden olja.

Olja används idag till massor av olika saker, bland annat till att framställa plast. Varje år tillverkas 335 miljoner ton ny plast i världen. Det tar många år för plast att brytas ner och den blir då till mindre bitar som är skadliga för miljön. Dessutom innehåller den farliga kemikalier som kan hamna i havet. Därför är det viktigt att vi minskar vårt användande av plast och återanvänder den plast som redan finns.

Här är några tips på hur du kan bli en plasthjälte!

  • Plocka skräp! Visste du att det tar cirka 10-30 år för naturen att bryta ner en plastpåse? Samla ett gäng kompisar eller familjen och ha en skräp-plockar-tävling och se vem som kan samla ihop mest! Glöm inte att återvinna skräpet när ni är klara.
  • Ta med en tygpåse eller något annat att bära dina varor i från affären. Då slipper du köpa nya plastpåsar varje gång – och sparar både pengar och jordens resurser!
  • Återvinn! Då kan plasten användas flera gånger. Läs på förpackningen innan du tar den till återvinningen, där står ofta hur den ska sorteras.

Våra samarbets­partner