Köp biljett

Vandringsgräshoppa

Sommarutställning
Den största svärm man observerat bestod troligen av 12,5 miljarder gräshoppor. En svärm kan täcka ett område på flera hundra kvadratkilometer och förflytta sig över tio mil på en dag.

Dr Jekyll och Mr Hyde

Vandringsgräshoppor är med all rätt fruktade. De kan dra fram i svärmar på en miljard individer och ödeägga all växtlighet i sin väg. Den största svärm man observerat bestod troligen av 12,5 miljarder gräshoppor. En svärm kan täcka ett område på flera hundra kvadratkilometer och förflytta sig över tio mil på en dag.

Utseende och egenskaper

Men det är inte alltid som vandringsgräshoppor svärmar. De förekommer nämligen i två varianter. En brun och röd svärmare och en grön mer eller mindre ensamlevande och stationär. När en population stationära vandringsgräshoppor ökar i antal så mycket att de börjar stöta i varandra börjar de halvvuxna nymferna slå sig samman i täta ”gäng” och övergå i svärmfasen. Denna gängbildning styrs av feromoner som är doftämnen som gräshoppor använder för att kommunicera med varandra. Eftersom de ännu inte har vingar vandrar de istället. Efter drygt två mil, beroende på terrängen, utvecklas vingarna och de börjar sitt vuxna svärmande liv. En vuxen vandringsgräshoppa lever bara ett par månader men det kan ta flera år innan hela svärmen minskar i antal och de återgår till den ensamlevande stationärfasen igen. Trots att vandringsgräshoppor flyger i svärmar på upp till en miljard gräshoppor krockar de aldrig med varandra.

Gräshoppan har två stora facettögon och tre punktögon. Om någonting närmar sig framifrån inom en mycket smal sektion av synfältet skickas en signal blixtsnabbt till en speciell, mycket stor hjärncell som hanterar informationen. När gräshoppan uppfattat föremålet tar det bara 0,115 sekunder för den att väja undan. 0,065 sekunder går till bearbetning av synintrycket och 0,050 sekunder för vingslaget. För att klara den snabba svängen använder den både huvud, vingar, bakkropp och ben.

Föda och fångst

En vandringsgräshoppa äter växter motsvarande sin egen vikt varje dag. Trots att vandringsgräshoppan bara väger några gram äter en svärm på en miljard av dem tusen ton om dagen. Man förstår att jordbrukare fruktar dem.

Våra samarbets­partner