Köp biljett

Trattminörspindel

Sommarutställning

En av de farligaste spindlarna

Trattminörspindeln lever i sydöstra Australien. Den är illa beryktad och farlig på grund av sin aggressivitet och starka gift.

Utseende och egenskaper

Med en kroppslängd på upp till 5 cm är dess hugg-tänder stora och kraftiga nog att tränga igenom fingernaglar och mjuka skor för att spruta in sitt gift.Trattminörspindeln är en av världens giftigaste spindlar, och kanske den allra dödligaste, men inga dödsfall har inträffat sedan man började framställa antiserum mot giftet 1981. Alla dödsfall som under-sökts har orsakats av hanspindlar. Detta beror på två saker. Dels är hanens gift sex gånger starkare än honans och dels rör han sig utanför hålan betydligt mer. Den silkesklädda ingången till trattminörspindelns 30 cm djupa håla är formad som en tratt som övergår till en tunnel som leder till bohålan. Tratten har gett spindeln dess namn tillsammans med det franska ordet mineur som betyder gruvarbetare.

Föda och fångst

På marken framför ingången har spindeln spänt snubbeltrådar som leder in i tunneln. Spindeln håller frambenen mot trådarna och känner när ett litet djur går emot dem. Då rusar den ut ur sin håla och dödar bytet med ett bett av sina gifttänder.

Reproduktion

När hanen blivit könsmogen lämnar han sin håla och blir vandrare för att finna honor att para sig med. Honorna parfymerar sina snubbeltrådar med feromoner. Dessa doftämnen hjälper hanen att finna hålor med rätt art parningsmogna honor. När han funnit en lämplig hona spinner han ett litet spermienät som han förser med en droppe sperma från sin könsöppning på bakkroppen. Sedan suger han upp sperman med sina pedipalper som är ett slags känsel-spröt vid munnen. När han övertygat honan om att han är en friare och inte ett byte använder han de stora parningssporrar han har på mitten av sitt andra benpar till att hålla honan i rätt läge. Därefter för han över sperman från pedipalperna till honans köns-öppning. De säkraste kännetecknen på trattminör-spindlar är snubbeltrådarna framför deras hålor och de två förstorade yttersta spinnvårtorna som sticker ut från bakkroppen.

Våra samarbets­partner