Köp biljett

Skorpionspindel

Sommarutställning
Varken skorpion eller spindel men en brutal jägare

Varken skorpion eller spindel men en brutal jägare

Trots sitt namn är skorpionspindeln vare sig skorpion eller spindel. Den tillhör en alldeles egen ordning (Solifugae) av spindeldjur som skilde sig från övriga leddjur för över 300 miljoner år sedan.

Utseende och egenskaper

Skorpionspindeln har varken skorpionens gifttagg eller spindelns giftiga käkar och spinnförmåga men den har något som gör att den kan döda och äta både spindlar och skorpioner i sin egen storlek - enorma och dubbla käkar.

Som alla spindeldjur har skorpionspindeln åtta ben men den använder bara sex av dem till att gå och springa med. Det första benparet används istället som känselspröt.

Skorpionspindeln andas med trakéer på liknande sätt som insekter. Dessa luftkanaler gör andningen mycket effektiv och skorpionspindeln är därför både snabb och uthållig.

Den kan komma upp i en hastighet av 16 km/h vilket är mycket för ett så litet djur.

Det finns cirka tusen arter skorpionspindlar och de varierar i storlek från några få mm till upp till sju cm i kroppslängd. Det dubbla om man räknar in benen.

Skorpionspindlar lever i varma och torra områden och blir i genomsnitt upp till ett år gamla.

Föda och fångst

Med dessa kraftiga käkar krossar och sönderdelar skorpionspindeln lätt sitt byte och behöver därför inget gift. Den kan även bita igenom skinnet på en människa. Det är inte farligt men mycket smärtsamt.

Käkarna kan vara lika långa som framkroppen och har också en sågfunktion som gör att skorpionspindeln kan såga sönder sitt byte. Genom att gnida käkarna mot varandra kan den också producera ljud som främst används för att skrämma angripare.

Skorpionspindelns byten är främst insekter och spindeldjur men den kan också ta mindre reptiler och gnagare.

Våra samarbets­partner