Köp biljett

Skorpion

Sommarutställning

Stingsligt spindeldjur

Skorpioner hör till ordningen spindeldjur. Det ser man lätt på att de har åtta ben. De två stora gripklorna är inte ben utan pedipalper och hör till käkarna.

Utseende och egenskaper

Det utmärkande för skorpioner är den giftgadd i bakkroppsspetsen som de håller uppböjd över kroppen beredd att sticka. Giftgadden används till försvar, för att döda större byten och bland vid parningen.

Giftstyrkan varierar hos de cirka 1 750 beskrivna arterna men giftet är inte hos någon av dem så farligt som ryktet säger. Det kan dock vara dödligt för små barn, allergiker, åldringar och personer med hjärtsjukdomar om de inte får vård i tid. Dengiftigaste arten är den israeliska guldskorpionen.

Skorpioner är numera mellan 9 mm och 23 cm långa. Under tidsåldrarna karbon och perm för 360 till 250 miljoner år sedan kunde de bli 80 cm långa eftersom luftens syrehalt var mycket högre då.

De andas med 4 par boklungor. Dessa sitter i hålrum på undersidan av kroppen och ser ut som blad i en uppslagen bok.

Skorpioner kan ha upp till 10 ögon men ser ändå inte tydligt. Däremot har de djurrikets ljuskänsligaste ögon vilket är utmärkt för dessa huvudsakligen nattaktiva jägare.

Reproduktion

Vid parningsdansen som kan pågå i över ett dygn håller hanen fast i honans gripklor. Ibland injicerar han lite gift i hennes klor för att göra henne lugnare. Han lägger ett spermiepaket på marken och drar honan över det så hon kan ta upp det med sin könsöppning. Hon kan sedan välja att lagra spermierna i upp till ett år innan hon befruktar sina ägg med dem.

Skorpionhonor föder vanligen 8 levande ungar men det kan ibland vara upp till 100 ungar i en kull. De föds vita och mjuka och kryper upp på mammans rygg och skyddas av henne i ett par veckor till deras skal blivit mörkt och hårdnat och de kan klara sig själva.

Våra samarbets­partner