Köp biljett

Ögonfranskvalster

Sommarutställning
Alla människor över fem års ålder har ögonfranskvalster i ansiktet. Speciellt i pannan, på kinderna, på näsans sidor, i ögonfransarna och i örongångarna.

Kvalster i ögonen - en dold följeslagare

Ögonfranskvalster är långsmala spindeldjur som hör till släktet hårsäckskvalster, Demodex. Två av arterna lever på människan. Demodex folliculorum lever i hudens hårsäckar medan Demodex brevis håller till i hudens talgkörtlar där de lever av fetter och körtelvävnad. Kvalstrens kroppar är täckta av fjäll med vars hjälp de förankrar sig i hårsäckarna.

Utseende och egenskaper

Ögonfranskvalster är bara 0,4 respektive 0,2 mm långa så det är inte lätt att upptäcka dem men alla människor över fem års ålder har dem i ansiktet. Speciellt i pannan, på kinderna, på näsans sidor, i ögonfransarna och i örongångarna.

Normalt så besväras vi inte av våra små inneboende men blir de för många kan de skapa problem. Till exempel kan ögonlockens körtlar hindras att smörja ögats yta tillräckligt vilket leder till torra ögon.

Eftersom de inte kan göra sig av med sin avföring utan samlar den i kroppen blir den kvar i hårsäcken när kvalstret dör ca 20 dagar gammal. Är kvalstren många i varje hårsäck kan mängden avföring leda till inflammationer i hårsäckarna med irritation och håravfall som följd.

En närbesläktad art, Demodex canis, bryr sig inte om människor men kan skapa stora problem för hundar hos vilka den kan orsaka hudirritationer, pälsavfall, mjäll och infektioner i tassarna. Vissa hundraser är mer utsatta än andra.

Reproduktion

Överdrivna kvalsterangrepp kan vara svåra att behandla eftersom kvalstren lever skyddade nere i hårsäckar och talgkörtlar på dagarna och bara kommer upp på hudens yta på natten för att ömsa skinn och para sig.

Våra samarbets­partner