Köp biljett

Kackerlacka

Sommarutställning

Hatad överlevnadskonstnär

Kackerlackor är insekter som känns igen på att de är tillplattade ovanifrån och har två analspröt som sticker ut från bakkroppen. Med analspröten kan kackerlackan uppfatta rörelser i luften och upptäcka annalkande rovdjur.

Utseende och egenskaper

På bakkroppen finns också försvarskörtlar som gör kackerlackan illasmakande om någon ändå skulle lyckas fånga den.

Eftersom kackerlackor är nattaktiva fungerar två långa antenner som känselspröt i mörkret. Framvingarna är läderartade täckvingar som täcker bakkroppen och de tunna flygvingarna. En del arter saknar dock vingar helt.

Benen är taggiga och starka och kackerlackor kan springa mycket snabbt även på ojämnt underlag. Fötternas släta vidhäftande kuddar gör att de får fäste även på vertikala ytor.

Kackerlackor är generalister och kan leva i en mängd olika miljöer. Huvudet är framåtböjt, och försett med ett par kraftigt bitande mundelar som klarar att tugga nästan allting.

Det finns ca 4 000 kackerlacksarter och de varierar i storlek från mindre än en centimeter till nästan en decimeter i längd.

De flesta finns i tropiska områdena där de lever av organiskt material och fungerar som naturens egna små renhållninghjon.

En del arter föredrar dock att leva i människans närhet och orsakar där stora problem. De biter sönder elledningar, äter och förorenar matvaror, sprider en otäck lukt och kan även sprida sjukdomar från utedass och andra smittkällor

Kackerlackans ägg läggs ett antal tillsammans i en hård kapsel, en så kallade ootheka, som till och med skyddar äggen mot kemiska bekämpningsmedel. Så det är inte lätt att bli av med dessa överlevnadskonstnärer som funnits på jorden i över 300 miljoner år.

Våra samarbets­partners