Köp biljett

Bönsyrsa

Sommarutställning

Lurpassande jägare

Det finns mer än 2 400 arter bönsyrsor. De är mellan 1 och 16 cm långa rovlevande insekter som äter andra insekter och spindlar. Några större arter kan till och med ta ödlor och småfåglar.

Utseende och egenskaper

Till skillnad mot de flesta andra insekter kan bönsyrsan vrida runt sitt trekantiga huvud nästan ett helt varv.

Den har tre små punktögon och två mycket stora facettögon med upp till 10 000 delögon. De delögon som är riktade framåt har mycket bra synskärpa medan de omgivande delögonen registrerar rörelser.

När ett rörligt föremål upptäcks vrids huvudet snabbt mot detta så att det hamnar inom synskärpeområdet och kan granskas av bönsyrsan.

Alla bönsyrsor är kamouflagefärgade och ser ut som blad, grenar och bark. Det gör att de smälter in i miljön vilket är bra för att vare sig upptäckas av fiender eller bytesdjur. Några arter ser ut som blommor. Det lurar till sig insekter som kommer för att suga nektar varvid de blir fångade och uppätna av bönsyrsan.

Föda och fångst

Eftersom ögonen sitter brett isär har bönsyrsan ett mycket bra stereoskopiskt seende och kan precist avgöra avståndet till sitt byte som fångas av de blixtsnabbt framkastade fångstarmarna.

Frambenen är nämligen omvandlade till taggförsedda griporgan. Bönsyrsorna har dessa fångstben indragna mot kroppen när de väntar på byte. Det gör att det ser ut som om de ber vilket gett denna insektgrupp dess namn.

Bönsyrsor är dagaktiva och sitter still och lurpassar på intet ont anande bytesdjur som de blixtsnabbt fångar med sina framben.

Reproduktion

Hos vissa arter äter honan upp hanen i samband med parningen. Hon börjar då med att äta upp hans huvud men hanen kan ändå fortsätta att genomföra parningen.

Våra samarbets­partner