Köp biljett
Experimentet Lasersyntestet

Lasersyn­testet

Hur står det till med synen? I det här experimentet kan du testa om du har ett synfel med hjälp av en ofarlig laser. Titta på prickarna med ett öga i taget och se vad som händer!

Översynthet eller långsynthet

Kallas även för hyperopi. Översynta ser sämre på kortare avstånd, men kan ibland uppleva att de ser sämre både på långa och korta avstånd. Översynthet beror på att ögats muskler inte klarar av att ackommodera, eller spännas, som de borde för att bilden inte ska falla bakom näthinnan. Det gör att bilden man ser blir oskarp.

Man kan vara översynt redan som ung men kan då oftast korrigera bildens skärpa med ackommodation. Man korrigerar synfelet med konvexa linser.

Närsynthet

Kallas även för myopi. Närsynta ser sämre på längre avstånd. Närsynta personer ser bättre om de kisar eftersom de upplever att det de fokuserar på blir tydligare. Närsynthet märks redan i skolåldern, och ökar i allmänhet fram till det individen vuxit färdigt. Närsynthet uppstår eftersom ögat är för långt i förhållande till linsen och hornhinnas brytningsförmåga. Det medför att det du försöker fokusera på längre avstånd hamnar bilden för långt framför näthinnan och bilden blir otydlig. För att kompensera detta kisar ofta de som är närsynta. Man korrigerar synfelet med konkava linser.

Åldersynhet

Kallas även för presbyopi. När människor blir äldre stelnar ögats lins, vilket gör att ögat inte längre kan fokusera på närmare avstånd. Ju stelare linsen blir, desto svårare blir det att fokusera ljusstrålarna så de bryts på näthinnan. Precis som för översynta bryts ljuset bakom näthinnan, vilket medför att de bli svårt att se på nära håll. Man korrigerar synfelet med konvexa linser.

Våra samarbets­partner