Lasersyn­testet
Köp

Lasersyn­testet

Plan4,Sinnesorgan,Människokroppen,Testa din kropp,CellSkapt
I ”Lasersyntestet” används en ofarlig laser för att testa om du har ett synfel. Kolla på prickarna med ett öga i taget och se vad som händer!

Översynthet Långsynthet, kallas även för Hyperopi.

Översynta ser sämre på kortare än på längre avstånd men kan ibland uppleva att de ser sämre både på långa och korta avstånd. Översynthet beror på att ögats muskler inte klarar av att ackommodera, eller spännas som de borde göra för att bilden inte faller bakom näthinnan. Det gör att bilden man ser blir oskarp. Man kan vara översynt redan som ung men kan då oftast korrigera bildens skärpa med accomodation. Man korrigerar synfelet med konvexa linser.

Närsynthet, allas även för myopi.

Närsynta ser sämre på långt håll än på kortare avstånd. Närsynta personer ser bättre om de kisar eftersom de upplever att det de fokuserar på blir tydligare. Närsynthet märks redan i skolåldern, och ökar i allmänhet fram till det individen vuxit färdigt. Närsynthet uppstår eftersom ögat är för långt i förhållande till linsen och hornhinnas brytningsförmåga. Det medför att det du försöker fokusera på längre avstånd hamnar bilden för långt framför näthinnan och bilden blir otydlig. För att kompensera detta kisar ofta de som är närsynta. Man korrigerar synfelet med konkava linser.

Åldersynhet, kallas även för presbyopi

När människor blir äldre så stelnar ögats lins, det gör att ögat inte längre kan fokusera på närmare avstånd. Ju stelare linsen blir, desto svårare blir det att fokusera ljusstrålarna så de bryts på näthinnan. Precis som för översynta bryts ljuset bakom näthinnan, vilket medför att de bli svårt att se på nära håll.

Man korrigerar synfelet med konvexa linser.