Köp biljett
Experimentet Bäckenets muskler

Bäckenets muskler

Du vet säkert hur det känns att vara riktigt, riktigt kissnödig. Men vad är det som händer i kroppen när man får den känslan?

Det finns muskler överallt, även i bäckenbotten. Här bär de upp tarmar, urinblåsa och fungerar som slutningsmuskler kring urinrör, slida och ändtarm.

Modellen visar de nedre urinvägarna som består av urinblåsa och urinrör. Urinblåsan, urinröret och bäckenbotten består av muskulatur som kontrollerar när urinblåsan töms. För att det ska fungera styrs de olika funktionernas samverkan av den del av nervsystemet som inte styrs av viljan, det så kallade parasympatiska nervsystemet. I urinblåsans vägg finns mottagare som känner av när väggen blir uttänjd av urin. Signaler skickas då till hjärnan, där en omedveten reflex sätts igång – vi blir kissnödiga!

Kissandet styrs både omedvetet och med viljan. När vi känner att vi behöver kissa, och det är dags för det, börjar den glatta muskulaturen i urinblåsans vägg dras ihop, samtidigt som de glatta muskelcellerna runt urinrörets inre öppning slappnar av, och vi kan kissa.

Här kan du lära dig mer om bäckenets ledband och ben!

Våra samarbets­partner