XX Könsorgan
Köp

XX Könsorgan

Plan4,Människokroppen,Anatomi,Fortplantning,CellSkapt
Vi tar för givet att könet sitter i könsorganet, men är det så?  Vissa delar av de yttre könsorganen har samma funktion hos båda könen, nämligen att öka lusten.

Delarna i modellen har olika färg för att de ska vara lättare att urskilja. Grönt: äggstockar, äggledare, livmoder (eller uterus) och vagina. Gul, orange, rosa och blå: urinblåsan, urinröret, kvinnlig prostata, klitoris - kapillär vävnad som sväller under upphetsning. Rosa: tarm och bäckenbotten.

Vissa delar av de yttre könsorganen har samma funktion hos båda könen, nämligen att öka lusten Till exempel kan man jämföra kvinnans klitoris med ollonet på penis, eftersom båda svullnar och då blir extra känsliga för beröring.

Kvinnans vagina vidgas både uppåt och utåt vid sexuell stimulering. Vaginans tak övergår i livmodertappen, porten till livmodern. Livmodern förbereder sig varje månad för att ta emot ett befruktat embryo. Om det inte fins stöts livmoderns slemhinna ut och kvinnan får en blödning; menstruation.

I äggstockarna finns äggblåsor som vardera innehåller början till ett ägg. När en kvinna föds innehåller äggstockarna cirka en miljon omogna ägg. Efter puberteten kommer 500 av dem mogna för att kunna befruktas. Då har produktionen av kvinnliga könshormoner ökats, och därmed utvecklas de kvinnliga könsorganen.