Ytspänningen
Köp

Ytspänningen

Plan2,Vatten,Fysik,Vattenavdelningen
Tippa behållaren fram och tillbaka: vad händer? Du experimenterar med vattnets ytspänning, ett av flera fenomen som gör vattnet till den coolaste vätskan.

Vattenbehållaren är avdelad med en plåt full med små hål. Tippas behållaren ganska snabbt kan man få vattnet att stanna i den övre behållaren trots alla hål. Vattnets ytspänning och lufttrycket gör att vattnet håller ihop och inte rinner igenom. Då alla hålen är täckta med vatten kan ingen luft tillföras till den övre delen och undertrycket håller kvar vattnet.

Ytspänning i vatten skapas av de krafter som uppstår mellan vattnets, och luftens molekyler. Vatten är positivt laddat, vilket gör att vattenmolekyler håller ihop med varandra. Laddningen gör att vattenmolekylerna inte vill ha kontakt med luftmolekylerna. Det bildas därför en inåtriktad kraft som skapar en svagt böjd yta. Titta på ytspänning genom att hälla vatten i ett glas så att det nästan rinner över, ytan ser konvex ut.

Andra experiment som visar ytspänning på ett coolt sätt är te.x "Stora klockfontänen" eller "Krockande vattenstrålarna".

Du kan prova att experimentera vidare hemma:

Det är här behöver du:
Glas, papper, vatten.

Gör såhär:
- Fyll ett glas med vatten.
- Lägg ett papper över glaset.
- Håll fast pappret mot glaset medan du vänder upp och ned på det.
- Släpp försiktigt handen från pappret.

Praktiska tips:
Dricksglas och vanligt skrivpapper fungerar bra.
Pröva att göra hål i pappret och testa om experimentet ändå fungerar.