Köp biljett
Experimentet Galileo-termometern

Galileo­termometern

En vätskas densitet varierar med temperaturen. När temperaturen i en vätska ökar, minskar densiteten, därmed ökar vätskans lyftkraft. I behållaren finns det vätskefyllda blåsor som är noga anpassade till densiteten vid exakt den temperatur de anger. Temperaturen avläses på den flytande kula som hänger lägst.

Termometern har fått sitt namn efter Galileo Galilei som början av 1600-talet experimenterade med vätskors densitet vid olika temperaturer.

Var kan du hitta det här i vardagen?

När vatten värms upp i atmosfären förändras dess densitet och det stiger uppåt som vattengas. Vattnet fastnar på små partiklar i atmosfären. När vattnet kyls av bildas vattendroppar som växer och blir större. Till slut faller de ner i flytande form som vatten, eller i fast form som snö eller hagel då det blir lågtryck.

Hållbar utveckling

En termometer är viktig om du vill spara energi. När vi värmer upp våra hus vill vi ha en behaglig inomhustemperatur. 20 grader mätt med en vanlig termometer är oftast en lagom inomhustemperatur. Vi kan spara uppvärmningsenergi med hjälp av tilläggsisolerade hus och energisnåla fönster så att värmen hålls kvar där den ska vara – i bostaden.

Våra samarbets­partner