Coriolis­fontänen
Köp

Coriolis­fontänen

Plan2,Vatten,Fysik,Vattenavdelningen
När du långsamt snurrar på fontänen får vattnet från de inåtriktade rören en högre rotationshastighet än de utåtriktade och böjer av. Det kallas för corioliseffekten.

Snurra långsamt och titta på vattenstrålarnas banor i rotationen. Vattnet i rören ges en rotationsrörelse kring mittpunkten. Ju längre ut från mittpunkten vattnet kommer ju snabbare snurrar det. Vattnet som sprutas genom de inåtriktade rören får större rotationshastighet än vattnet som sprutas ur de kortare rören. Det gör att vattenstrålen som sprutar inåt får samma riktning som rorationen.

Samma sak händer i ett 400 meters lopp. När löparna springer bredvid varandra i kurvan och den i ytterbanan lyckas hålla sig jämsides med den på innerbanan och dessutom hålla hastigheten och byta till innerbanan kommer hen att springa ifrån de övriga i loppet.

Den franske vetenskapsmannen de Coriolis studerade det här fenomenet på 1800-talet då han uppmärksammade att luftströmmar på väg norrut alltid böjer av åt öster i jordens rotationsriktning.

Kolla gärna också på experimentet ”Jordglob på flaska” som du finner på Vattenavdelningen.