Köp biljett
En person provar experimentet Coriolisfontänen

Coriolis­fontänen

Plan2,Vatten,Fysik,Vattenavdelningen
När du långsamt snurrar på fontänen får vattnet från de inåtriktade rören en högre rotationshastighet än de utåtriktade och böjer av. Det kallas för Corioliseffekten.

Snurra långsamt på fontänen och titta på vattenstrålarnas banor i rotationen. Vattnet i rören ges en rotationsrörelse kring mittpunkten. Ju längre ut från mittpunkten vattnet kommer, desto snabbare snurrar det. Vattnet som sprutas genom de inåtriktade rören får större rotationshastighet än vattnet som sprutas ur de kortare rören. Det gör att vattenstrålen som sprutar inåt får samma riktning som rorationen. Det kallas för Corioliseffekten.

Samma sak händer i ett 400-meterslopp. När löparna springer bredvid varandra i kurvan och löparen i ytterbanan lyckas hålla sig jämsides med den på innerbanan, och dessutom hålla hastigheten och byta till innerbanan, kommer hen att springa ifrån de övriga i loppet.

Den franske vetenskapsmannen de Coriolis studerade det här fenomenet på 1800-talet då han uppmärksammade att luftströmmar på väg norrut alltid böjer av åt öster i jordens rotationsriktning.

Titta även på experimentet Jordklot på flaska som du hittar i Vattenavdelningen.

Våra samarbets­partner