Köp biljett
En person provar experimentet Snurrpallen

Snurrpallen

På Snurrpallen kan du uppleva krafter från ett snurrande hjul antingen sittandes eller ståendes.

Sätt snurr på hjulet med hjälp av hjulsnurraren eller ta hjälp av en kompis som snurrar igång hjulet. Med hjulet i händerna rakt framför dig sätter du dig på pallen och sätter fötterna på fotstödet. Luta hjulet åt sidan. Vilket håll roterar du åt? Hur gör du för att rotera åt andra hållet? Undersök vad som händer om du lutar hjulet olika mycket.

Testa att ställa dig på den roterande plattan med ett snurrande hjul. Om plattan inte roterar som du vill kan du testa att flytta lite på dig.

Om en person sitter på pallen och en annan står på den roterande plattan kan ni försöka rotera åt samma håll och med samma hastighet.

Naturen har finurliga sätt att hantera krafter på ett sätt som kanske inte alltid känns självklara eller intuitiva. Ett sådant område inom fysiken är gyrokrafter.

Gyrohjulet eller gyroskopet är ett hjul som roterar på en axel. Denna enkla mekanism kan uppföra sig på de mest oväntade sätt. När hjulet är stilla verkar den inte ha några speciella egenskaper. Om du ställer hjulet i framgaffeln på experimentet Balansera hjulet så kommer det falla åt sidan. Om du sätter fast hjulets handtag på kroken i experimentet Snurrigt så kommer det att falla rätt ner. Ett stillastående hjul kan inte trotsa tyngdlagen, men om hjulet snurras igång ändras allt!

När du snurrar igång cykelhjulet får det andra, spännande, egenskaper. Ett hjul som snurrar runt sin egen axel skapas något som kallas för ett rörelsemängdsmoment. Rörelsemängdsmomentets egenskaper beror på rotationshastigheten, hjulets massa och hur massan är fördelad. I till exempel ett cykelhjul finns en större del av massan längst kanten av hjulet. Därför får det ett stort rörelsemängdsmoment. När hjulet har snurrats igång kommer det effektivt att kämpa emot alla försök att ändra rotationsaxelns riktning, något du upplever när du utforskar gyroexperimenten. När cykelhjulet så småningom stannar av tappar det sina gyroegenskaper.

Gyroskopet används bland annat till att stabilisera och navigera fartyg, flygplan, rymdskepp och andra farkoster som självkörande bilar. En smartphone har också ett inbyggt gyroskop för att kunna hålla reda på om telefonen står upp eller ligger ner. Inom sjukvården använder sig en magnetresonanskamera (MR) av den roterande rörelsen i din kropps atomer för att kunna skapa bilder av kroppens organ.

Vill du experimentera mer med gyrokrafter kan du göra det med hjälp av en jojo, frisbee och olika typer av snurror.

Våra samarbets­partner