Remdrift
Köp biljett

Remdrift

Plan1,Fysik,Mekanik,Teknik,Kraft & Rörelse
Snurra igång hjulet! Du fungerar nu som en kraftkälla som får remmen att överföra kraft. Vad händer med hjulen?

Remdrift överför kraft och rörelse från en kraftkälla, ofta en motor, till en eller flera remskivor som börjar snurra. I detta experiment finns det ett hjul som har en vev du kan snurra igång andra hjul med. Den som snurrar igång hjulen blir då kraftkällan.

En remskiva är ett hjul där kanten på hjulet har en nedsänkning där en rem kan löpa. För att överföra kraften används drivremmar som sätts runt de hjul som ska drivas. Friktion mellan remmen och skivan gör att remmen drar med sig skivan så att den snurrar. Om remmen inte ligger tillräckligt sträckt mot skivan fungerar det inte lika bra.

Remdrift kan användas för att ändra hastigheten på det som roterar genom att ändra storleken på hjulen. Vad händer med hastigheten om du sätter remmen runt ett större hjul än drivhjulet? Vad händer med hastigheten om du sätter remmen runt ett mindre hjul än drivhjulet?  Det här kanske du har upplevt om du cyklat? Istället för remdrift har cykeln kugghjul och kedja, då kallas det kedjedrift.

Remskivor kan du hitta i många saker, fast de är inte alltid lätta att se eftersom de byggs in i saken. Olika hushållsmaskiner, bilmotorer, skrivare, roddmaskiner och elmotorer är bara några exempel. I gamla fabriker och snickerier fanns det ofta bara en enda motor med en roterande drivaxel som drev alla maskinerna. Motorns rotation överfördes med axlar i taket som det satt remskivor på som drev maskinerna.

Våra samarbets­partners